p2p

Megcsapolná a P2P-t a BitTorrent?

A vállalat megpróbálhat némi bevételhez jutni a fájlmegosztásból.

Tegnap délután a BitTorrent Bundle! meglehetősen furcsa fejlesztéssel állt elő, a „BitTorrent Bundle” névre hallgató formátumával „forradalmasítani” kívánja a tartalomkészítők közönséggel való kommunikációját.

A BitTorrenten terjeszkedik Hollywood

Colin Firth egyik filmjét népszerűsíti a BitTorrent segítségével a Cinedigm.

6,4 millió eurós büntetést kapott egy olasz P2P-portál vezetője

A Tex Willer online álnevet használó nápolyi férfi az Italianshare nevű fájlcserélő oldal vezetője volt. A tevékenységét a bíróság 6,4 millió eurós rekord mértékű pénzbüntetéssel "jutalmazta".

Az Italianshare 2007 és 2011 novembere között az egyik legnagyobb olasz fájlcserélő honlap volt. A Guardia di Finanza, vagyis az olasz pénzügyőrség ezután véget vetett a platform és további négy, vele kapcsolatban álló szolgáltatás, köztük a MusicShare, a FilmShare és az ItalianSexy működésének, és a kezdeményezésükre mind az öt Las Vegas-i szerverről üzemelő weboldalt zárolták a hatóságok.

A Rapidshare köteles megakadályozni a szerzői jogsértéseket

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a tartalommegosztó platform a szerzői jogsértéseket már a feltöltés előtt is ki tudná szűrni.

A testület ítéletében kiemelte: az előzetes tartalomszűrés a különböző szavak felismerésére alkalmas rendszerekkel éppúgy megvalósítható, mint az ismert online linkgyűjtemények manuális átvizsgálásával. A bíróság már tavaly július közepén úgy döntött, hogy a fájlcserélő oldalaknak legalább részleges felelősségük van az oldalukon elkövetett jogsértéseket illetően. A fájlcserélő köteles proaktív módon fellépni, ha jogtulajdonosi panaszt kap. Ugyanakkor nem köteles a tartalmak általános monitorozására vagy szűrésére, ám részleges felelősség mégis terheli a szerzői jogi jogsértés megvalósulásáért, amennyiben a jogosult panasza alapján értesült az adott tartalommal kapcsolatos jogsértésről.

Németországban nem lesz kifizetődő a fájlcserélők figyelmeztetése

Christian Solmecke szerzői és IT-jogi ügyekre szakosodott jogász szerint a nemrég ismertté vált törvénytervezet elfogadása után sokkal nehezebb dolguk lesz a fájlcserélőket üldöző ügyvédi irodáknak.

Mint ismeretes, elkészült az a törvénytervezet, amely megnehezítené a fájlcseréléssel gyanúsított személyek elleni fellépést. Meghatározták, hogy az első figyelmeztetés kiküldésekor a bírság mindennel együtt legfeljebb 155,30 euró lehet, és rögzítették azt is, hogy a felszólításban részletesen szerepelnie kell annak, hogy mi a konkrét jogsértés, valamint az adott ügyvéd honnan és hogyan jutott hozzá az IP-címhez és más internethozzáféréssel kapcsolatos adatokhoz. Így elkerülhetők az olyan esetek, amikor egy nyugdíjas nőt vádoltak meg szerzői jogsértéssel és utólag derült ki, hogy nincs is internetelérése. A tervezet várhatóan február 6-án kerülhet a német szövetségi kormány elé, így még a nyári szünet előtt elfogadhatja el a szövetségi parlament is.

Németországban nehezebb lesz figyelmeztetni a fájlcserélőket

Hónapokig tartó egyeztetések után elkészült az az új törvénytervezet, amely erősítené a fogyasztók jogait, visszaszorítaná a telefonos reklámokat és a fájlcserélők üldözését.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy fel akar lépni e jelenségekkel szemben. A jogszabály kidolgozása azonban folyamatosan csúszott, a pártok egyeztetései és vitái miatt, s csak mostanra készült el. Az új törvény célja, hogy a felhasználókat ne lehessen becsapni a telefonon keresztül és a világhálón. A készítők több területre összpontosítottak, ezek közül kettő érinti az internetezőket, illetve a távközlési előfizetőket.

Előnytelen fájlcserélő oldalakat fedezni

A SumoTorrentet egy ideig hostingoló szolgáltatónak sokba kerülhet a portál elleni nyomozás hátráltatása.

μTorrent: kikapcsolhatóak lesznek a hirdetések

A fejlesztők megrettentek a felhasználók negatív visszajelzéseitől.

EU-s felmérés készült a szolgáltatók p2p-korlátozásáról

Az önkéntesen megadott adatok szerint a szolgáltatók jelentős része korlátozza vagy blokkolja a torrent-, illetve a hanghívásos forgalmat.

Az IP-cím még nem személyi igazolvány szám

Egy bíró szerint a jogsértések bizonyításához cáfolhatatlan tényekkel kell előhozakodni.

Tartalom átvétel